Varhaiskasvatuksen digivinkit harkkarin silmin
Olen listannut harjoitteluni aikana saamiani hyviä vinkkejä, jotka liittyvät digi- ja medialukutaitoihin:
2. Pienen lapsen kielelliseen kehitykseen kuuluvat vahvasti asioiden sanoittaminen ja toistaminen. Kielellistä kehitystä tuetaan erilaisten laulujen, satujen ja lorujen muodossa. Lasten mielenkiinnon kohteet voidaan myös tuottaa tarinaksi Book Creatorin avulla.
Mikä on Book Creator?
Nimi jo ehkä paljastaa, että Bookcreatorin avulla voidaan luoda kirjoja lasten mielenkiinnonkohteiden kautta. Se on sähköinen kirja ja siihen voi liittää mukaan mm. videoita, tekstiä ja valokuvia ja kirjan voi tallentaa videona tai sähköisenä kirjana. Käyttöönotto on helppoa.
Alle 3-vuotiaiden parissa Bookcreatoria voi hyödyntää metsätarinan tekemiseen esimerkiksi lähtemällä luontoretkelle, jonka aikana lapset kuvaavat luontoa ja saavat itse luoda satua äänittämällä kertomusta kuvaamastaan kohteesta.
Kuuntele Kirsi Rehusen haastattelu Book Creatorin hyödyntämisestä varhaiskasvatuksessa
3. Erilaiset oppimispelit tuovat mukavaa vaihtelua varhaiskasvatuksessa. Esimerkiksi Pikku Kakkosella ja Papunetissä on selkeitä pedagogisia pelisovelluksia, joiden avulla pääsee vahvistamaan erilaisia kielellisiä ja muistiin liittyviä taitoja. YouTubesta löytyy Kielinuppu-sivusto, joka on itselläni käytössä arjen pedagogiikan tilanteissa sekä musiikkituokioilla. Kielinupun laulujen avulla tuetaan suomen kielen oppimista kuvien ja tukiviittomien avulla. Lauluissa harjoitellaan muun muassa tunteita ja niiden sanoittamista, värejä, eläimiä ja vuodenaikoja. Isot suosittelut tälle kanavalle!
Kirjoitus pohjautuu Karima Fettahin oppimiskokemuksiin Varhaiskasvatuksen digiosaajaksi! -hankkeessa.